Wat is virtual reality?

Bij virtual reality (VR) zet je een bril op je hoofd met een ingebouwd beeldscherm of bevestiging om je eigen telefoon in te plaatsen. Door de bril zie je niet wat er echt om je heen gebeurt, maar kijk je rond in een digitale wereld. Die is op dat moment jouw realiteit. Vandaar ook de naam virtual reality, wat in het Nederlands gesimuleerde werkelijkheid betekent.

 

Doordat de beeldschermen van virtual reality dichtbij je ogen staan, is het beeld te vergelijken met een gigantische televisie waarop je games kunt spelen of films kunt kijken. Als je je hoofd beweegt, heeft dat ook invloed op het beeld dat je ziet. Hierdoor is het mogelijk dat je in een video volledig om je heen kan kijken.

 

Dit betekent dat je niet alleen ziet wat voor een camera gebeurt, maar ook wat er achter plaatsvindt en het is zelfs mogelijk om de lucht boven je te bekijken.

 

Virtual reality is een hele individuele ervaring doordat je helemaal afgesloten bent van de rest van de wereld. Hierdoor kun je fysiek in dezelfde kamer zijn als je vrienden, maar totaal iets anders ervaren dan zij doen.

Met de 360 graden YouTube-filmpjes kun je video’s kijken op een wel hele speciale manier. Het is alsof je in een nieuwe wereld stapt en dat zonder je huis of zelfs stoel te verlaten. Lekker relaxed naar een bounty eiland zonder de 10 uur durende vliegreis.

 

Samen een avontuur beleven dat is waar het naartoe gaat. Een haai achterna zwemmen of op het podium staan van je favoriete artiest en ook met hem/haar interacteren.

 

De mogelijkheden zijn eindeloos en de techniek staat aan de vooravond van nog veel meer. Straks kun je eenvoudig virtuele werelden verkennen en interacteren met de hoofdrolspelers.

 

 

 

Henry is een egel die erg veel houdt van knuffelen. Wanneer hij op zijn verjaardag, die hij in z'n eentje viert, de kaarsen op zijn taart uitblaast en stilletjes wenst om vrienden om te knuffelen, wordt zijn wens vervuld. Henry is en blijft echter een egel, en dat maakt knuffelen wat lastig. Dat is waar de korte virtualreality-animatiefilm Henry over gaat.

 

Bij Oculus Rift is er een complete afdeling opgericht voor de productie van video content voor het Oculus platform.

Het is een van de vijf van dit soort films van Oculus Studio.

De film speelt in op de empathie van de kijker, doordat de kijker zich samen met Henry in een kamer bevindt. Daarbij spelen de filmmakers met het idee dat Henry dit doorheeft en de kijker af en toe aankijkt.

Handleiding 360 graden video maken
PDF – 529,9 KB 973 downloads

Een VR video ofwel 360 graden video kun je het beste bekijken met behulp van een VR bril. Als je een eenvoudigere ervaring wilt kun je ook gebruik maken van je smartphone, tablet of desktop.

 

Ben je op zoek naar sites waar je 360 graden video’s kunt downloaden op je smartphone of je wilt gewoon weten waar je ze kunt vinden? 

Bezoek onderstaande kanalen, platformen en bronnen voor het vinden van uitstekende 360º video’s.

 

360 & VR

STREET VIEW

Je kunt tegenwoordig bijna niet meer om de diensten van Google heen. Naast Gmail en YouTube is ook Google Maps prominent aanwezig op internet. Met Google Maps kun je kaarten en satellietfoto’s bekijken van elke plaats op aarde. Met Google Street View kun je virtueel over straat lopen. Google Maps heeft ook een zoekmachine-functie. Zo zoek je moeiteloos naar adressen en zie je de zoekresultaten direct op de kaart.

 

Via Street View kun je via een druk op het oranje/gele poppetje “Pegman” door een straat lopen. Deze straten worden getoond via foto’s en je waant je als ware in de plaats zelf.  De mogelijkheden om dit te gebruiken binnen de klas zijn talrijk. Loop bijvoorbeeld tijdens geschiedenis of aardrijkskundeles met je leerlingen door allerlei gebieden: steden, cultuurhistorische landschappen, waterrijke gebieden. Het maakt je les dynamischer en interactiever, bij klassikale instructie via een digibord, maar ook bij opdrachten en groepswerk door de leerlingen zelf.

 

 

DE EFTELING

OLYMPISCH STADION AMSTERDAM

HET VONDELPARK

MADAM TUSSAUDS AMSTERDAM

DE MELKWEG

PALEIS NOORDEINDE

NEMO SCIENCE MUSEUM

HET SCHEEPVAARTMUSEUM

BURGER'S ZOO

AUGMENTED REALITY

Wat is augmented reality?

De tegenhanger van virtual reality is augmented reality (AR). AR, in het Nederlands: toegevoegde werkelijkheid, is een stuk subtieler dan virtual reality. Zo kun je de echte wereld nog steeds zien. Voor AR zijn ook speciale brillen beschikbaar, maar de techniek wordt momenteel vooral toegepast in apps op smartphones. Door middel van je camera kun je rondkijken in de normale wereld, maar die wereld wordt aangevuld met digitale informatie of objecten.

Deze app bevat vijf onderdelen: geschiedenis, wetenschap, machines, ruimte en stap-voor-stapfragmenten. Alle onderdelen bevatten voorwerpen die passen bij dit thema. Zodra je een keuze gemaakt hebt, klik je op het blauwe vlak om jouw voorwerp in 3D te kunnen bekijken: links, rechts, onder en boven. Je kunt het voorwerp ook draaien. Door de pijlen aan te raken wordt het voorwerp stap voor stap uit elkaar gehaald en krijg je aanvullende informatie (Engelse tekst).

De app bevat meerdere maskers van dieren en hoofddeksels. Je kunt direct aan de slag in de app. Klap bovenin het menu uit en maak een keuze uit de dieren of de hoofddeksels. Kijk hoe dit masker of hoofddeksel bij jou of bij anderen staat. Beweeg het hoofd, open de mond en ontdek wat er op het scherm gebeurt. Je kan ook zelf aan de slag. Ga naar quivervision.com/apps/masks en druk een van de elf kleurplaten naar wens af. Kleur en scan de kleurplaat met de app. Wacht tot de rand blauw wordt en breng jouw masker bij jezelf of een ander tot leven.

Wie van tekenen houdt, doet er goed aan om SketchAR meteen op zijn iPhone of iPad te zetten. Met SketchAR teken je foto’s en illustraties eenvoudig over. Je kunt hierbij kiezen voor één van de templates in de app, of je voegt zelf een foto toe. Daarna projecteert de AR-app de schetslijnen op je A4.

Heb je niet zo’n vaste hand, of verschuift je A4’tje constant? Geen probleem. Door de eerder getekende cirkels heeft SketchAR een referentiekader, waardoor de schetslijnen perfect blijven overlappen met je echte tekening.

Rupsje Nooitgenoeg gaat al heel wat generaties mee, en met deze app is hij weer helemaal van deze tijd. In Mijn Rupsje Nooitgenoeg AR kruipt het rupsje zomaar door je eigen achtertuin heen, en kun je hem daar ook zien veranderen in een fraaie vlinder.

Hoe ziet het menselijk lichaam er van binnen uit? Met Complete Anatomy 2018 zie je alle botjes, pezen en weefsels van alle kanten. Dankzij de AR-functionaliteit kun je een schedel als het ware voor je op tafel zetten. Behoorlijk luguber, maar ook heel leerzaam.

De tijd dat dinosaurussen over de wereld liepen, is al lang vervlogen, maar met Monster Park – Dino World krijg je toch een indruk van hoe het geweest moet zijn. De ar-dino’s die door de straten paraderen zijn op ware grote. Tem je dino, en zorg ervoor dat-ie als een hondje achter je aan huppelt.