Lego Movie Maker app
Lego is een dankbaar onderwerp voor deze filmpjes. De onderdelen zijn klein en je kunt zelf een verhaaltje bedenken, de scene bouwen en spelen. Helemaal leuk om dit samen met je kind te doen en wat oudere kinderen kunnen dit al gauw zelf. Lego heeft hier ook een iOS-app voor gemaakt: Lego Movie Maker. Hij is gratis. Ik heb het volgende filmpje er mee gemaakt:
Hier zijn wat tip voor als je zelf aan de slag wil.
Voor je begint met je stop-motion filmpje
- Download de app.
- Zorg voor een rustige achtergrond.
- Denk na over je verhaal. Als je iets ander maakt dan een bouwfilmpje, zorg dan voor een begin, midden en einde.
- Zorg voor goede belichting. Een bureaulamp boven het onderwerp, waarvan het licht verdeeld wordt (dit kun je gewoon doen door wit papier voor de lamp te plakken), werkt vaak goed. Zorg ervoor dat het licht niet van achter jou komt, dit kan voor rare schaduwen en belichtingsverschillen zorgen.
- Een smartphone-statief kan erg handig zijn bij het maken van een stop-motion filmpje. Tijdens het maken van het filmpje moet je camera namelijk zo goed mogelijk op één plek blijven staan. Ik heb een soort statief van Duplo gebouwd.
Probeer er wat van te maken met spullen die je al in huis hebt.
Voordelen Lego Movie Maker app
De app heeft veel mogelijkheden . De onion skin en de camera besturen door middel van geluid zijn twee handige functies. Daarnaast is het erg leuk dat je Lego achtergronden, stickers, backdrops en achtergrondgeluiden aan het stop-motion filmpje kunt toevoegen. Je kunt foto’s met een andere camera maken en deze importeren. De app is intuïtief in gebruik.
Nadelen Lego Movie Maker app
Een van de grootste nadelen is dat de app alleen beschikbaar is voor iOs. Heb je geen iPhone of iPad dan zul je op zoek moeten naar een andere app (Stop Motion Studio is een goed alternatief).
Een ander punt dat ik erg jammer vond, is dat het maximale frames per seconde tien is. Voor een goed stop-motion filmpje wordt een fps van 24 aangeraden, alhoewel veel mensen filmpjes maken van 12 fps. Een onhandig puntje is dat bij het gebruik van de vingerknipfunctie het scherm uitgaat, omdat het scherm te lang niet aangeraakt wordt. Dit is te voorkomen door het scherm zachtjes aan te tikken, zodra je ziet dat het op minder fel springt, maar dan moet je toch het scherm aanraken. Wellicht wordt dit met een update opgelost.
Dat was het! Veel succes met het maken van een gaaf stop-motion filmpje.
Het stop-motion filmpje maken
- Open de app en tik op “Make a Movie”. Nu kun je het titelscherm van je filmpje maken.
- Tik op de tekst “My Movie” om een titel op te geven en je naam in te vullen bij “Director”.
- Aan de rechterkant van het scherm kun je een achtergrond kiezen of zelf een achtergrond toevoegen.
- Als je vervolgens op “Done” klikt, kom je bij het scherm waarmee je de foto’s kunt maken.
- Met de tweede knop van links, een vierkantje met een puntje er in, kun je de focus instellen.
- Met de knop daarnaast zet je de flits aan of uit. Ik raad je aan om deze uit te zetten.
- Bij de knop in het midden met overlappende vierkantjes kun je twee dingen aan of uit zetten; een raster en een onion skin. Vooral dat laatste is heel handig. De app legt dan een gedeeltelijk transparant laagje van de vorige foto over het scherm, zodat je kunt zien waar je onderwerp stond en je de volgende foto mooi kunt uitlijnen.
- Nog een handigheidje van de app is de mogelijkheid om foto’s te maken door met je vingers te knippen. Iedere keer dat je het scherm aanraakt, loop je namelijk het risico om het apparaat een stukje te verplaatsen en hierdoor wordt je filmpje minder vloeiend. Dit zet je aan door op de knop met het handje te tikken. Overigens kun je ook met je tong klakken of een ander tikkend geluid maken om de camera te activeren (ik kan namelijk niet met mijn vingers knippen).
- De andere knoppen spreken voor zich. Nu kun je de foto’s maken. Na het maken van de foto verander of verplaats je je onderwerp steeds een heel klein stukje, een paar millimeter, zorg je dat je handen en schaduwen uit beeld zijn en maak je weer een foto en deze twee stappen herhaal je steeds.
Nabewerken en opslaan stop-motion filmpje
Als je op “Done” tikt, kom je bij het projectscherm van je stop-motion filmpje terecht. Hier kun je bijvoorbeeld frames verwijderen, wat handig is als de app bijvoorbeeld foto’s heeft gemaakt wanneer je handen in beeld waren, doordat er een blokje viel en de camera daardoor een opname maakte.
- Nieuwe frames toevoegen kan hier ook. Selecteer onderin het frame waar je achter verder wilt gaan met het filmpje. Dit frame zal dan als onion skin gebruikt worden (als je dat aan hebt staan). Je kunt dus altijd even stoppen, het filmpje even bekijken en later weer verder gaan.
- Aan de rechterkant vind je ook nog drie knoppen om een achtergrondmuziekje, een effect en de snelheid in te stellen. Zet de snelheid op 10 frames per seconde, sneller is beter bij een stop-motion filmpje.
- Als je helemaal klaar en tevreden bent, sla je je filmpje op.
- Vervolgens kun je je filmpje bekijken. Met de knop uiterst rechts in het scherm kun je je filmpje opslaan op je apparaat. Via het vierkantje met het potloodje kun je het nog verder bewerken.